Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 42
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 60
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 27
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 42
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 60
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 27
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Składniki
Ciasto: mleko podgrzewam, wkruszam drożdże, dodaję po łyżeczce mąki i cukru. Mieszam i odstawiam, by zaczyn zaczął pracować. Resztę mąki przesiewam z solą, dodaję cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i chwilę miksuję. Wlewam zaczyn drożdżowy i ucieram 10 min, aż ciasto zrobi się gładkie i jednolite. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto uderzam dłonią, by je odgazować, przekładam na stolnicę i kilka razy zagniatam. Odrywam po kawałku ciasta i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Dwie tortownice o śr. 28 cm smaruję olejem. Układam w nich kulki z ciasta, pozostawiając między nimi małe odstępy (ciasto urośnie). Piekę ok. 25 min (do zrumienienia) w temp. 180 st. Studzę, wyjmuję z formy. Oprószam cukrem, podaję z sosem budyniowym. ok. 55 min + wyrastanie 1 porcja ok. 280 kcalŹródło: Tina