Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowy kołacz"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 35
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 35
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Składniki
Rozdrobnione drożdże zalej w misce ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut. Dodaj rozpuszczone i schłodzone masło, 6 dag cukru, 1 całe jajko i 1 żółtko.
Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. połącz, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Gdy zacznie odchodzić od rąk, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min do wyrośnięcia.
W osobnej misce utrzyj zmielony biały ser z gęstą kwaśną śmietaną, resztą cukru oraz proszkiem budyniowym. Dodaj białko. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 na 40 cm. Podziel na 3 pasy. Każdy posmaruj masą serową, zwiń 3 rolady.
Rolady układaj spiralnie w okrągłej formie. Brzoskwinie osącz, pokrój na kawałki. Rodzynki przebierz. Ciasto w formie posyp owocami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz ok. 45 minut. Dowolnie udekoruj.
12 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety