Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kołacz z truskawkami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 767
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1813
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 286
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 767
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1813
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 286
Składniki
1. Mleko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże, wsyp po łyżeczce cukru i mąki, wymieszaj. Odstaw, by zaczyn zaczął pracować. Masło stop i ostudź. Mąkę przesiej z solą do miski. Dodaj zaczyn, jajka, żółtko i cukier. Zagnieć ciasto. Wlej masło i wyrób jeszcze raz. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 2 godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przyciśnij je ręką, by się odgazowało.
Tortownicę z kominkiem wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do zimnego piekarnika, temperaturę ustaw na 180oC i piecz 50-60 minut.
Zrób lukier – zmiksuj białko z pudrem. Posmaruj lukrem wierzch zimnego ciasta i udekoruj połówkami truskawek, porzeczkami i listkami.Źródło: Naj