Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy makowiec

Drożdżowy makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 839

Dodano:

Odsłon: 550

Klasyczny drożdżowy makowiec. Nic więcej nie trzeba dodawać - fuzja smaku i aromatu.

Składniki

  • Na masę makową: 2 szklanki maku, rodzynki, mielone migdały, miód, przyprawy korzenne
  • Pół kilo mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • Pół szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • Pół kostki masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowy makowiec

Przygotowanie

  1. Przygotuj masę makową: namoczony mak mielimy trzy razy, dodajemy miód, zmielone migdały, namoczone rodzynki i przyprawy korzenne.

    Przygotowujemy ciasto drożdżowe:
    1. Najpierw zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zostawiamy na 15 minut.

    2. Po tym czasie, dodajemy resztę mleka, mąki, żółtka, ksylitol i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    3. Po tym czasie ciasto wałkujemy.

  2. Smarujemy ciasto białkiem i wykładamy masę makową.

  3. Zwijamy ciasto w roladę. Z podanej porcji składników powinny wyjść dwie rolady. Posmaruj rolady białkiem.

  4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

  5. Po ostygnięciu rolady, dekorujemy w dowolny sposób.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 11 stycznia Piękne makowce. Moje ulubione to właśnie drożdżowe. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń