Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dwukolorowe ciasto z karmelem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 125
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 586
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 125
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 586
Składniki
Rodzynki opłucz na sitku i odsącz. Zalej je 75 ml rumu i odstaw na godzinę, by spęczniały. W garnku stop 100 g masła. Pierniki i 50 g orzechów rozdrobnij w malakserze. Wymieszaj je z przestudzonym stopionym masłem.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Spód wylep przygotowaną masą. Dociśnij i wstaw na 30 minut do lodówki. Twaróg połącz z 75 g cukru, jajkami i mąką ziemniaczaną. Masę serową przypraw goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową. Na końcu wsyp 100 g rodzynków w rumie. Masę rozsmaruj na gotowym spodzie z ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 35 minut. Potem odstaw do wystudzenia.
Pozostały cukier stop. Połącz go z resztą masła, śmietaną i rumem. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 15 minut. Pozostałe orzechy posiekaj z rodzynkami i również dorzuć. Udekoruj powstałą masą karmelową każdy kawałek ciasta.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcal.Źródło: Na żywo