Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dwukolorowy placek z kremem"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 43
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 61
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 679
Szybka i smaczna
Odsłon: 11242
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 292
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 43
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 61
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 679
Szybka i smaczna
Odsłon: 11242
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 292
Składniki
Budyń mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, używając 450 ml mleka, studzimy.
Pieczemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem, dodając pokrojone na kawałki masło, a potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec mieszamy z pianą ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Na spód natłuszczonej i oprószonej mąką formy wykładamy ciasto białe, na wierzch ciemne. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180oC.
Masło do masy ucieramy z dwoma żółtkami, dodajemy zimny budyń i miksujemy tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa.
Na zimnym placku układamy przekrojone na ćwiartki truskawki, na nich krem. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą i truskawkami.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena jednej porcji: 1,50 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 245 kcal, Białko: 4,5 g, Tłuszcz: 14g, Węglowodany: 27 gŹródło: Rewia