Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z dyni mojej mamy smakuje wybornie.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 118
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 257
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 95
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3328
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 118
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 257
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 95
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3328
Składniki
Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wbić jedno jajko, lekko posolić i z zimnym masłem zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ściereczką i wstawić do lodówki. Dynię pokroić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Przestudzić, pokroić na małe kawałki i zmiksować. Schłodzone ciasto rozwałkować (trochę odłożyć do dekoracji), wylepić spód blaszki razem z bokami i posypać wiórkami. Papkę dyniową jeszcze zmiksować z 3 jajkami, cukrem, mlekiem i cynamonem do smaku. Wylać na ciasto, udekorować dowolnie zostawionym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.