Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowe kąski zapieczone z porem"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 58
...ale pyszny.
Odsłon: 128
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 58
...ale pyszny.
Odsłon: 128
Składniki
Dynię umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i przekrój na pół. Obierz ze skórki, usuń środek z pestkami. Miąższ pokrój w plasterki. Pora oczyść, bardzo dokładnie opłucz pod silnym strumieniem zimnej bieżącej wody. Potnij na kawałki o grubości 1–1,5 cm.
Do dużej miski włóż pokrojone: dynię i por, dodaj płatki chili i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko oprósz solą i pieprzem mielonym, delikatnie przemieszaj. Mieszankę wyłóż na blachę z piekarnika. Piecz 25 min w temp. 200 st.
Opłucz, osusz i potnij w ukośne pierścienie dymki. Tymianek opłucz, osusz, strzepując wodę. 1 gałązkę pokrój na 3–4 kawałki. Z pozostałych poodrywaj listki. Pokrojoną łodygę i połowę listków dodaj do dyni 10 min przed końcem pieczenia. Polej ją wtedy także resztą oliwy.
Pozostałe listki tymianku posiekaj. Opłucz i także posiekaj natkę. Zioła wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru. Upieczony gulasz wymieszaj z dymką, przełóż na talerz. Przed podaniem polej sosem.Źródło: Tina