Do góry

Desery Przepis na:

Efektowna gruszka w cieście

Efektowna gruszka w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Efektowna gruszka w cieście"

Składniki

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany. Syrop:
  • 8 twardych gruszek
  • 200 g cukru
  • 1/2 l wody
  • 1/2 cytryny
  • 3 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu . Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, wstaw do lodówki na 20 minut, rozwałkuj i wylep nim foremki do babeczek. Piecz w temperaturze 200 stopni C. Gruszki umyj, obierz. obgotuj w syropie z podanych składników.

  2. Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z mąką i ubitym białkiem. Do każdej babeczki włóż 1–2 łyżki ciasta, a na środek gruszkę. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń