Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Efektowna rozeta"
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 554
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 154
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 554
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 154
Składniki
Do mąki wsyp proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy, wy- mieszaj. Dodaj twaróg, żółtko mleko oraz olej. Zagnieć gładkie ciasto.
Marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Migdały oraz orzechy posiekaj. Dodaj starty marcepan, wymieszaj. Jabłka umyj, obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 40x40 cm. Rozłóż na nim jabłka, posyp mieszanką orzechowo-marcepanową. Zwiń formując roladę. Pokrój na 10 kawałków. Ułóż je, jeden obok drugiego tworząc rozetę w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia wierzch ciasta posmaruj żółtkiem rozmąconym ze śmietanką.
80 minut. Porcja: 410 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie