Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Egzotyczne Fale Dunaju"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 154
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 403
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 154
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 403
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Składniki
Plasterki ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałeczki. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 25 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać mleko, dobrze wymieszać mikserem.
Blachę (32 x 39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć połowę kawałeczków ananasa, lekko wciskając je do środka. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut.
Wiórki koksowe zrumienić na patelni bez tłuszczu, mieszając, by się nie przypaliły. Odłożyć do dekoracji 2 łyżki kokosu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 5 dag cukru. Wymieszać ją z kokosem i kwaśną śmietaną. Wystudzony spód z czekoladowego ciasta posmarować kremem śmietanowo-kokosowym. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Posypać je 2 łyżkami cukru. Włożyć do wrzątku na pół minuty, wyjąć i dobrze osuszyć. Pozostałe kawałeczki ananasa i zblanszowane plasterki kiwi ułożyć na wierzchu ciasta. Marmoladę podgrzać i posmarować nią owoce (dzięki te- mu dłużej zachowają apetyczny wygląd). Posypać kokosem.Źródło: Życie na gorąco