Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Egzotyczny tort z masą na maślance"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 43
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 138
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 140
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 378
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 43
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 138
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 140
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 378
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij mikserem na sztywno. Domieszaj 10 dag cukru (dodawaj go małymi porcjami). Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 5 dag wiórków kokosowych. Ciasto wymieszaj łyżką. Następnie rozsmaruj je na blasze (24 x 24 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 20 minut. Od razu po upieczeniu przełóż na ściereczkę, usuń papier i pozostaw tak do wystudzenia.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na kilka minut, by spęczniała. Ananasy obierz, wytnij twarde środki. Miąższ pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze na mus. Śmietanę ubij na sztywno z pozostałym cukrem, delikatnie połącz z maślanką.
Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Kilka łyżek wody podgrzej, rozpuść w niej żelatynę. Masę maślankową wymieszaj z 2/3 rozpuszczonej żelatyny. Do tężejącego kremu wrzuć wiórki i przełóż nimi biszkopty. Mus ananasowy połącz z resztą żelatyny. Masę rozsmaruj na wierzchu tortu. Schładzaj go przez 2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekoruj ciasto kawałeczkami miąższu oraz lekko zrumienionymi chipsami kokosowymi.
ok. 50 minut . Chłodzenie ok. 2 godzin. 1 porcja 340 kcal.Źródło: Tina