Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Eklerki kajmakowo-rumowe"
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 54
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 600
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 54
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 600
Składniki
Czas przygotowania: 80 minut. 1 sztuka: 320 kcal. Cena sztuki: 1,25 zł
Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę, energicznie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Gdy wystygnie, utrzyj na gładką masę z pojedynczo dodawanymi jajkami. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki.
Płaską blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią 12 podłużnych ciastek. Piecz je 15 minut w temp. 200 st., a potem 10–15 minut w temp. 180 st. Wystudź, następnie każde ciastko przekrój wzdłuż na pół.
Z mleka i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem. Pod koniec ucierania porcjami dodaj kajmak. Eklerki przełóż kremem wyciskanym przez szprycę. Oblej lukrem.Źródło: Tina