Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Falafele z cieciorki"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 109
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 446
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 80
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 109
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 446
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 80
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Składniki
Zalać cieciorkę zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Osączyć, opłukać (nie gotować!) i zemleć w maszynce lub zmiksować blenderem. Cebulę obrać i posiekać, natkę pietruszki pokroić. Dodać do masy razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Rozkłócić jajko w osobnej misce. Wlać do masy, dodać niewielką ilość bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszać, dodając kilka kropel wody lub oleju (jeśli masa jest za sucha) lub trochę bułki tartej (gdyby była za wilgotna).
Formować kulki o średnicy około 4 cm zwilżonymi dłońmi. Do wysokiego garnka wlać sporo oleju, rozgrzać. Ostrożnie wrzucać falafele, smażyć, aż uzyskają złoty kolor. Można też zrobić bardziej płaskie i smażyć na patelni, a nie na głębokim tłuszczu.Źródło: Twoje Imperium