Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fantazyjne faworki"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34752
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 185
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34752
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 185
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj żółtka oraz śmietanę, wsyp sól i proszek do pieczenia, dolej spirytus. starannie wymieszaj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.
Następnie ciasto energicznie uderzaj wałkiem (ok. 5 min), aby je napowietrzyć. Na koniec uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do lodówki i schładzaj około 30 min.
Po tym czasie ciasto podziel na kilka części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Z ciasta wycinaj foremką duże serca, a w nich mniejsze serduszka.
Faworkowe serca wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym, by starannie osączyć z nadmiaru tłuszczu.
czas ok. 60 min; porcja – 430 kcal, cena 1,30 zł
Aby tłuszcz, na którym smażysz faworki czy pączki, nie pienił się, nie podsypuj stolnicy mąką. Zamiast tego natrzyj ją (a także wałek) tłuszczem. Zapobiegnie on przywieraniu ciasta podczas wałkowania i sprawi, że smażenie będzie łatwiejsze.Źródło: Świat kobiety