Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowana cukinia"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Cukinię umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w 5-centymetrowe kawałki. Z jednej strony łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj, pokrój w małą kostkę.
Miąższ cukinii również pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj mięso, marchewkę oraz miąższ z cukinii, smaż 7-10 min. Wlej wino i duś 5 min.
Do mięsa dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, bazylię, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duś 5-7 minut. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone cukinie.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim cukinie. Wierzch posyp startym serem. Piekarnik na grzej do temp. 180°C. Wstaw naczy nie z cukiniami, piecz ok. 30 min. Podawaj ze świeżym pieczywem.
60 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie