Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowana cukinia z mięsem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 568
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 568
Składniki
Cukinie umyj, przetnij na pół i wydrąż ich środki. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz ją pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Wydrążony z cukinii miąższ też pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mięso, smaż 10 min.
Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat, paprykę, ketchup, zioła, miąższ z cukinii oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze 5 min. Dopraw farsz do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij cukiniowe łódeczki.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim cukinie. Piecz 20-30 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia wierzchy posyp startym serem.
50 minut, sztuka: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie