Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowana cukinia z pęczakiem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Kaszę opłucz na sitku, osącz, przesyp do garnka i zalej wrzątkiem. Pęczak lekko posól i ugotuj na sypko.
Cukinie umyj, rozetnij wzdłuż na pół. Półokrągłą łyżką wydrąż środki z pestkami oraz miąższ. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż wydrążone łupinki i smaż 3-4 minuty na małym płomieniu.
Pod koniec posyp je solą oraz pieprzem. Pomidor oczyść z pestek, potnij na kawałki. Wydrążony miąższ cukinii pokrój w kostkę, oliwki i rozmaryn posiekaj, a fetę –pokrusz.
Ugotowaną kaszę odcedź, osącz, lekko przestudź. Wymieszaj ją z miąższem cukinii, pomidorami, oliwkami, rozmarynem oraz fetą.
Farsz nałóż do podsmażonych łupinek. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 20 minut.
ok. 60 minut, 1 porcja zawiera ok. 130 kcal. Ok. 2,40 zł za porcjęŹródło: Tina