Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34262
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 164
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34262
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 164
Składniki
Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami cukru pudru. Dodaj 2 łyżki masła i łyżkę spirytusu. Utrzyj.
Mąkę wymieszaj ze śmietaną i masą z jajek i masła. Wsyp szczyptę soli. Zagnieć ciasto, a potem wałkiem. Proces ucierania najlepiej by trwał niemniej niż 15 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą cienko rozwałkuj, potnij na prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrób wzdłuż nacięcie o długości 3 cm. Lekko rozciągnij prostokąt, by otwór się poszerzył, przez nacięcie przełóż koniec paska i ponownie pociągnij, by faworek przybrał podłużny kształt.
Olej rozgrzej w rondlu. Wkładaj faworki na tłuszcz. Smaż po obu stronach. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Posyp cukrem pudrem.