Do góry

Desery Przepis na:

Ferni - budyń na mące ryżowej

Ferni - budyń na mące ryżowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 56

Dodano:

Odsłon: 313

bezglutenowy, beztłuszczowy, bezjajeczny zdrowy, rozgrzewający budyń

Składniki

  • 500 ml zimnego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 3-4 łyżki wody różanej
  • cynamon, pistacje, migdały do dekoracji
  • łyżeczka kardamonu
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ferni - budyń na mące ryżowej

Przygotowanie

  1. * Pół szklanki zimnego mleka odlewamy, resztę gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem cukru

    * W zimnym mleku rozpuszczamy mąkę ryżową; gdy się rozpuści dodajemy do mleka, które gotujemy

  2. * Po dodaniu mącznego roztworu gotujące się mleko musimy ciągle mieszać, by nie utworzyły się grudki

    * Powoli doprowadzamy do wrzenia

    * Gdy nasze ferni powoli gęstnieje, dodajemy kardamon i wodę różaną; mieszamy

  3. * Gotowe ferni przelewamy do miseczek, dekorujemy cynamonem, pistacjami (ewentualnie płatkami migdałów)


    Można jeść na gorąco lub na zimno; jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń