Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet z gęsi śliwkowo-imbirowy"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 365
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 365
Składniki
Filety z gęsi dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż do miseczki. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach albo zeskrob łyżeczką do herbaty. Śliwowicę wymieszaj z sokiem śliwkowym (ew.winogronowym) oraz imbirem.
Domieszaj miód i mielone goździki. Mięso zalej przygotowaną marynatą. Miseczkę z mięsem szczelnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 48 godzin.
Zamarynowane mięso wyjmij, osusz, marynatę zachowaj. Filety włóż (skórą do dołu) na rozgrzane masło. Kiedy skórka ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca, przekręć filety na drugą stronę i smaż 2 minuty.
Podsmażone filety przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz jeszcze 10–15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Tłuszcz ze smażenia mięsa wymieszaj z odłożoną marynatą. Gotuj na małym płomieniu, aż wyparuje połowa płynu. Często mieszaj. Ew. pod koniec gotowania przypraw sos do smaku.
Gotowe filety potnij w plasterki.Ułóż na talerzach, ew. obłóż ulubionymi warzywami podsmażonymi na maśle. Przygotowany sos postaw obok w sosjerce. Danie udekoruj gałązkami rozmarynu.Źródło: Tina