Do góry

Desery Przepis na:

Fit ciasto dyniowe

Fit ciasto dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2960

Dodano:

Odsłon: 1891

Nawet dbając o dobrą sylwetkę, możecie pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. Dziś częstuję Was przepisem na wspaniałe ciasto, na bazie naturalnych składników – bez dodatku cukru, sporych ilości tłuszczu, konserwantów oraz ulepszaczy. Ciasto jest cudownie wilgotne, naturalnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie dość, że jest zdrowe, to i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami!

Składniki

  • 180 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 250 g puree z dynii
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • 3½ łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3 jajka M
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g suszonych jagód goi
  • 40 g rodzynek
  • ⅓ szklanki erytrolu *
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
    W osobnej misce mieszamy jajka, puree z dyni, jogurt, wodę i ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32x9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40-45 minut. Pierwsze 20 minut pieczemy góra-dół. Kolejne 20 minut sam dół.
    * można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń