Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Florentynki"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 74
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 74
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Kandyzowane wiśnie oraz rodzynki drobno posiekaj. Do rondelka włóż margarynę lub masło, roztop. Wsyp cukier, mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdejmij z ognia, wlej śmietankę, wymieszaj. Lekko przestudź. Do miski wsyp mąkę, posiekane wiśnie, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz płatki migdałowe, wymieszaj. Dodaj przestudzoną zawartość rondelka, wszystko dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj po 1 łyżce masy i układaj na blasze, formując okrągłe ciasteczka (można do tego użyć metalowej foremki bez dna). Między ciasteczkami zachowaj spore odstępy, gdyż trakcie pieczenia trochę się rozpłyną. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C. Ciasteczka wyjmij z piekarnika. Gdy będą jeszcze gorące, możesz poprawić nieco ich kształt używając noża (gorąca masa będzie łatwo się formować). Ciasteczka ostudź.
Połamaną czekoladę włóż do szklanej lub metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Gładką stronę ciasteczek posmaruj roztopioną czekoladą i za pomocą widelca zrób fale na jej powierzchni. Odłóż, by czekolada zastygła.
40 minut Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie