Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuski jagodowiec"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 144
Polecam.
Odsłon: 230
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 68
...ale pyszny.
Odsłon: 153
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 144
Polecam.
Odsłon: 230
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 68
...ale pyszny.
Odsłon: 153
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń, ułóż na deseczce. Pozostaw je 10–15 minut w pokojowej temperaturze, aby rozmarzło.
W tym czasie jagody opłucz, osącz, wrzuć do garnka. Dosyp połowę cukru i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody, wlej do jagód. Gotuj jeszcze minutę. Odstaw do wystudzenia. Ciasto potnij na 2 paski o wymiarach 10x30 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 225 st. Odłóż do wystudzenia.
Krem orzechowo czekoladowy stop z resztą cukru. Masę czekoladową wymieszaj ze śmietaną. Całość schłodź w lodówce. Potem śmietanę z kremem ubij z zagęstnikiem. Pod koniec ubijania dodaj mielone orzechy laskowe. 4Upieczone blaty francuskiego ciasta przełóż kremem oraz masą jagodową. Wierzch tortu udekoruj porwanymi na kawałeczki ciastkami ptysiowymi. ok. 45 minut 1 porcja ok. 290 kcal
Żadnego innego nie zrobisz tak łatwo. W bardzo gorący dzień, warto go mocno schłodzić – będzie jeszcze smaczniejszy!Źródło: Tina