Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuskie kremówki"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1055
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1055
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 108
Składniki
porcji, czas ok. 50 min; sztuka – 310 kcal, cena 1,70 zł
Krok pierwszy
2/3 porcji mleka wlej do rondla. Dodaj cukier, zagotuj. Na wrzące mleko wlej rozpuszczony w reszcie mleka proszek budyniowy. Gotuj, mieszając, 2 min. Odstaw budyń do wystudzenia.
Krok drugi
Ciasto francuskie przełóż do pokrytej pergaminem podłużnej formy. Utwórz wysoki rant. Biały ser przepuść przez maszynkę. Dodaj do zimnego budyniu, zmiksuj na gładki krem. Masę wyłóż na ciasto.
Krok trzeci
Ciasto z masą serowo- budyniową piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. Wystudź w formie, wyjmij. Zimną kremówkę ubij na sztywno. Jeśli chcesz, możesz ją dosłodzić 2-3 łyżkami cukru.
Krok czwarty
Zimną masę serowo-budyniową posmaruj dżemem. Kiwi obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Ubitą kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na ciasto. Udekoruj plasterkami kiwi i pokrój.Źródło: Świat kobiety