Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuz przekładaniec"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 711
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 83
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 711
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 83
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 70 minut bez
Ciasto francuskie podzielić na 3 części, rozwałkować na cienkie placki. Przełożyć je na blachy wyłożone pergaminem, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 170°C do przyrumienienia.
Masa orzechowa: biszkopty i orzechy drobno zemleć. Wlać mleko do rondelka, dodać miód i cukier, a kiedy zacznie się gotować, wsypać zmielone orzechy i biszkopty. Dobrze wymieszać, chwilę gotować na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
Masa budyniowa: budyń rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z budyniem, gotować 2 minuty. Mieszając, ostudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Jeden placek posmarować kremem orzechowym. Przykryć drugim plackiem. Posmarować kremem budyniowym. Przykryć trzecim plackiem, lekko dociskając. Wstawić na noc do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno. Ciasto poprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje, udekorować bitą śmietaną i połówkami orzechów.Źródło: Życie na gorąco