Do góry

Desery Przepis na:

Galette ze śliwkami.

Galette ze śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12566

Dodano:

Odsłon: 129

Pyszne, szybkie i proste ciasto kruche z dodatkiem twarogu. Wersja ze śliwkami bardzo smaczna, aczkolwiek przygotowałam jeszcze wersje z brzoskwiniami i gruszką. Ciasto bardzo szybko się robi, moment rozwałkowane, wystarczy tylko ułożyć ulubione owoce i do piekarnika, niezawodny deser. Ostrzegam równie szybko znika.

Składniki

  • 240 g mąki tortowej typ 450
  • 200 g twarogu półtłustego w kostce
  • 140 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • ulubione owoce u mnie śliwki, brzoskwinie i gruszki
  • białko do posmarowania
  • cukier do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galette ze śliwkami.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać rozdrobniony w palcach twaróg, oraz zimne masło. Całość posiekać nożem i wrzucić żółtko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę i wrzucić na pół godz. do zamrażalnika.
    Owoce umyć i osuszyć na durszlaku, śliwki wypestkować. Zrobiłam jeszcze wersje dla męża z brzoskwiniami a dla syna wersja z gruszką.
    Schłodzone ciasto podzieliłam na 3 części, wedle uznania. Każdą z części rozwałkowałam na okrąg na papierze do pieczenia, następnie układałam owoce, pozostawiając od brzegu 3-4 cm luzu. Brzegi podwinąć do góry na owoce.
    Brzegi posmarować białkiem i posypać cukrem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec około 20-25 min. góra – dół, bez termoobiegu, do zarumienienia, brzegów.
    Gotowe wyjąć na blat i pozostawić do wystygnięcia.
    Smacznego, szybko, prosto i smacznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń