Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gałki orzechowo-kokosowe"
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 149
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 587
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 932
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 149
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 587
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 932
Składniki
Orzechy obieram ze skórki (ale nie jest to konieczne) i ścieram na tarce. Wino zagotowuję z cukrem, dodaję orzechy, wiórki i sok z cytryny, smażę na małym ogniu kilka minut. Pod koniec wlewam rum. Masę studzę i formuję z niej małe gałki. Wstawiam je do lodówki na ok. 30 min.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję 4 łyżeczki wina. Gdy polewa lekko stężeje, maczam w niej gałki, układam na pergaminie, wierzch posypuję drobno startymi orzechami (można też wiórkami). Wstawiam gałki do lodówki.
45 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 20 sztuk
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Kobieta i życie