Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gdyński karp z dymkami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 390
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 390
Składniki
Dymki oczyść, jeśli są duże, przekrój je na pół, szczypior posiekaj. Karpia oczyść, umyj, dokładnie osusz, po czym podziel na dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem, odstaw na około godzinę do lodówki.
Po upływie godziny usmaż rybę na mocno rozgrzanym oleju, a następnie przełóż ją w ciepłe miejsce, zlej z patelni nadmiar tłuszczu, przesmaż na nim cebulki dymki, zalej białym słodkim winem oraz miodem.
Duś przez ok. 5 minut, po czym dodaj szczypiorek, masło doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Karpia podawaj z uduszonymi cebulkami, oprószonego czerwonym pieprzem.Źródło: Świat kobiety