Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gofry z bitą śmietaną"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 282
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 38
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 750
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 160
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 282
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 38
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 750
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 160
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Składniki
Masło rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Odstaw do całkowitego ostudzenia. W misce utrzyj 2 duże lub 3 mniejsze jajka z cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dolej mleko, rozmiksuj. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę. Na koniec wlej roztopione i wystudzone masło, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej gofrownicę, blaszki posmaruj cienko olejem. Kolejno nakładaj porcje przygotowanego ciasta i piecz chrupiące złote gofry.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder do smaku. Jagody (lub inne świeże owoce sezonowe) przebierz, opłucz, a potem starannie osusz na sicie.
Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Tuż przed podaniem wyciskaj na ciepłe gofry ozdobne kleksy. Na warstwie bitej śmietany rozłóż przygotowane owoce. Jeśli chcesz, deser możesz dodatkowo obsypać cukrem pudrem. Dekoruj listkami świeżych ziół.
Boisz się, że w upalny dzień śmietana się nie ubije? Jest na to sposób. Przygotuj metalową miseczkę i wstaw ją do zamrażarki. Gdy naczynie pokryje się szronem, wlej do niego schłodzoną kremówkę i ubij jak zawsze.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 340 kcal, cena 2,90 zł.
Dzieci uwielbiają kolorowe posypki i polewy. Udekoruj nimi gotowy deser.Źródło: Świat kobiety