Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki z ryżem i wieprzowiną"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 516
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 516
Składniki
Ryż gotujemy, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy, smażymy na maśle lub smalcu. Do ryżu dajemy mięso, cebulę, jajko i przyprawy. Farsz mieszamy i odstawiamy.
Kapustę rozbieramy na liście. Nerwy ścinamy. Na większych liściach układamy farsz, zwijamy. Mniejszymi liśćmi wykładamy dno rondla.
Jeśli zostały nam jakieś liście kapusty, przykrywamy nimi gołąbki, całość zalewamy rosołem i na 1,5 godziny wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180oC.
Można je podać z ziemniakami i sosem pomidorowym lub z polaną sosem winegret sałatką z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków, cebuli i wysmażonego wędzonego boczku.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji 3,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 206 kcal Białko 10,1 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 29 gŹródło: Rewia