Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gołąbki z warzywami"
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 25
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 122
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 463
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32650
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 97
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 25
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 122
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 463
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32650
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 97
Składniki
Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście, opłucz. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, włóż do niej kapustę. Po 3-5 min zdejmij pierwsze liście. Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach ostrożnie zetnij ostrym nożem.
Soczewicę opłucz, wrzuć go garnka, wlej 1 szklankę wody i gotuj do miękkości ok. 40 min. Warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa.
Mieszając, smaż 5-7 min. Gdy wystygną, przełóż je do wystudzonej soczewicy, dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń – najpierw boki do środka – a potem zroluj.
Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty które pozostały i ułóż w nim gołąbki. Wlej wodę (powinna przykryć gołąbki), dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 min.
100 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie