Do góry

Desery Przepis na:

Góralski Krakusek

Góralski Krakusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 598 Ocena: 5563

Dodano:

Odsłon: 25946

Ciasto bez pieczenia na bazie serka i ananasów. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale również może być ozdobą świątecznego stołu

Składniki

  • Tortownica 24 cm x 24 cm
  • Czas przygotowania 30 minut
  • 1 kg serka śmietankowego
  • 1/2 kostki masła
  • ½ opakowania krakersów
  • Puszka mleka skondensowanego
  • 2 śmietany 200 ml 36%
  • 2 puszki ananasów
  • 50 g żelatyny
  • 3 wafelki góralki
  • 1 opakowanie ciastek krakusów
  • ½ szklanki cukru pudru
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ciastka krakuski kruszymy i łączymy z połową rozpuszczonego masła, wykładamy na dnie tortownicy ( 3 łyżki zostawiamy do dekoracji).
    2. Tą samą czynność wykonujemy z krakersami, kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na kakaowe ciastka.

  2. 3. Spód ciasta mamy gotowy teraz robimy masę, serek przekładamy do naczynia i ubijamy mikserem.
    4. Wlewamy mleko, śmietanę oraz wsypujemy cukier puder, ciągle miksując.

  3. 5. Z ananasów odlewamy sok i rozpuszczamy w nim żelatynę, wlewamy do masy.

  4. 6. Krążki ananasów układamy na około tortownicy. W środek każdego krążka wkładamy pokruszone ciastka kakaowe, które zostawiliśmy do dekoracji a pozostały nam owoc kroimy na małe kawałki i łączymy z masą.

  5. 7. Tak przygotowaną masę przekładamy na pokruszone ciastka

  6. 8. Pozostała nam dekoracja, użyłam do tego pokruszone batony góralki, ciastko krakuski i plasterek ananasa.

  7. 9. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
    10. Ciasto gotowe.
    11. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń