Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grecka musaka"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 1017
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 1017
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą.
Plastry bakłażana skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej (1-2 minuty z każdej strony). Odłóż je na bok. Następnie podsmaż cebulę i czosnek (3-4 minuty). Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj pomidory, wino i gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku.
Na sos wymieszaj w rondelku mleko z mąką. Gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć (3-4 minuty).
Ułóż plastry bakłażana na dnie przygotowanych misek. Wyłóż na nie mięso, a potem sos. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 20-25 minut. Podawaj musakę posypaną oregano, z sałatą i chrupiącym pieczywem.Źródło: Olivia