Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grillowany tort"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3291
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3291
Składniki
Czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł.
Krok pierwszy. Pomarańczę sparz, pokrój w półplasterki. Zagotuj 300 ml wody z cukrem kryształem. Wrzuć pomarańczę. Gotuj ok. 20 min, wyjmij i osącz. Ułóż na blasze do pieczenia. Susz 30 min w 100 st.
Krok drugi . Białka ubij na sztywno. Żółtka zmiskuj z cukrem pudrem, masłem i cu krem waniliowym oraz 3 łyżkami rumu. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pie czenia oraz skrobią. Połącz z pianą z białek.
Krok trzeci . Tortownicę (22 cm) wyłóż pergaminem. Rozsmaruj 2 łyżki ciasta. Wstaw na 3 min do piekarnika z rozgrzanym grillem. Nałóż kolejne 2 łyżki, powtórz czyn ność. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.
Krok czwarty. Zapieczone warstwowe ciasto wyjmij z formy. Odkrój spieczone brzegi. Boki oraz wierzch posmaruj lekko podgrzanym dżemem pomarańczowym. Rozpuść wg przepisu polewę czekoladową.
Krok piąty. Ciasto oblej ciepłą polewą. Zanim warstwa czekolady zastygnie, rozprowadź ją długim nożem z szerokim ostrzem. Ułóż wysuszone półplasterki pomarańczy. Odstaw do zastygnięcia.Źródło: Świat kobiety