Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki w sosie czekoladowym

Gruszki w sosie czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Gruszki w sosie czekoladowym"

Składniki

  • 4 twarde gruszki (klapsy, komisówki, lukasówki, konferencje)
  • 1/2 litra wina (białego lub różowego)
  • 4 łyżki cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 goździki
  • laska wanilii
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  • ewentualnie bakalie do dekoracji: żurawina, orzechy, migdały
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do wina dajemy cukier, goździki, korę cynamonu, ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek. Gniazda nasienne wydrążamy od spodu. Owoce wkładamy do wina. Gotujemy 10–15 minut na maleńkim ogniu. Wyjmujemy.

  2. Śmietankę kremówkę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszając, by czekolada się rozpuściła, gotujemy 1 minutę. Zdejmujemy z ognia.

  3. Do sosu czekoladowego wlewamy likier (lub koniak). Gruszki polewamy gorącym sosem czekoladowym. Deser można podać z lodami, posypać płatkami migdałowymi, orzechami, żurawiną itp.

  4. Wartość odżywcza jednej sztuki 287 kcal Białko 8,7 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 65 g.

  5. Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej sztuki 3 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń