Do góry

Desery Przepis na:

Gruszkowa ambrozja czekoladowo- miętowa z chili

Gruszkowa ambrozja czekoladowo- miętowa z chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 167

Dodano:

Odsłon: 1032

Niektóre z nas są zmuszone „przez sypialnię” rano udać się do kuchni, bo akurat zostało mu się na noc i taaaki głodny skoro świt i może choć kawkę byś mu zrobiła… Ale są i takie, które poprzez kuchnie chcą trafić do sypialni i właśnie do nich skierowany jest ten post! Ciasto afrodyzjak, któremu nie sposób nie ulec!

Składniki

  • 250 g masła/ margaryny
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 4 jajka
  • 250g maki
  • 1 łyż proszku do pieczenie
  • szczypta soli
  • 4 duże gruszki
  • 50-60g margaryny
  • ¼ szkl cukru
  • 2-3 łyż kakao
  • 2-3 łyż mleka
  • 2 łyż soku z cytryny
  • kilka listków mięty
  • odrobina chili
  • otarta skórka z ¼ cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto


    Masło + cukier = ucieramy
    Do utartej masy dodajemy: jajka + skórkę z cytryny + wanilię = chwile ucieramy do połączenia składników
    Przesiewamy mąkę + proszek do piecz + szczypta soli
    Łączymy: mąka + utarta masa
    Obieramy gruszki ze skórki i kroimy owoce w kostkę
    Na uprzednio przygotowana blachę wykładamy: połowę ciasta, gruszki, pozostałą część ciasta
    Pieczemy 180st / 40-50’

    polewa

    Margaryna + cukier = rozpuszczamy mieszając do połączenia składników
    Dodajemy kakao, mieszamy energicznie, szybko gęstnieje
    Polewa + mleko = mieszamy + odrobina chili i porwane drobno listki mięty + sok z cytryny + skórka
    Mieszamy i chwilkę dosłownie gotujemy
    Wylewamy na ciasto

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń