Do góry

Desery Przepis na:

Gryczano-migdalowa babka z jabłkami

Gryczano-migdalowa babka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 2135

Dodano:

Odsłon: 654

Pyszne ciasto do kawy ;) nie jest zbyt słodkie nie zawiera cukru ani mąki pszennej ;)

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 200g mielonego białego sera
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 150g masła
  • ziarenka wanilii na czubek łyżeczki
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gryczano-migdalowa babka z jabłkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.


    1.Nagrzać piekarnik do 180stopni.
    2.Naszykować tortownicę i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
    3.Mąkę gryczaną przesiać przez sitko i dodać do niej mąkę migdałową i wszystkie suche składniki czyli sodę proszek do pieczenia i sól.Wymieszać.
    4.Jajka połączyć z masłem na gładką masę.Ja ubijałam mikserem ok.4 min.
    5.Stopniowo po kolei dodawać :jogurt,ser,syrop klonowy lub miód i wanilię.
    Konsystencja ciasta powinna być luźna ale nie rzadka.
    6.Ciasto wylać na tortownicę,na wierzch ułożyć jabłka pokrojone w ósemki skórką do góry.
    Do ciasta można użyć także innych owoców np.gruszek,śliwek,wiśni itp.

    czas przygotowania ok.10-15 min.

  2. Ciasto pieczemy ok.40 min.aż będzie złociste.Sprawdzamy najlepiej patyczkiem czy jest już upieczone :).

    Syrop klonowy sprawia ze w czasie pieczenia ciasto może szybciej "brązowieć" przykrywamy je wówczas od góry papierem do pieczenia.


    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 lutego 2016 Dla mnie wszystko, co z pieczonymi jabłkami, jest rewelacyjne <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń