Do góry

Desery Przepis na:

Grzybki z kremem budyniowym.

Grzybki z kremem budyniowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 246

Wyszły rewelacyjne jak prawdziwe, wieki takich nie jadłam, ostatnio często wracam do smakołyków z dzieciństwa, nadmiar wolnego czasu służy takim wypiekom. Zaproście Wasze pociechy do pomocy, zobaczycie ile to frajdy dla małych pomocników. Efekt końcowy to efekt wow ???? Kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym, wykończone czekoladą, rozpływa się w ustach… Smaczne i łatwe w wykonaniu.

Składniki

  • 20 szt.
  • Ciasto:
  • 4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g śmietany kwaśnej 18 %
  • 1 żółtko
  • 250 g masła lub margaryny
  • Krem:
  • 700 ml mleka
  • 1,5 paczki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g masła
  • kilka kropli ulubionego aromatu
  • Dodatkowo:
  • białko odłożone od jajka z ciasta
  • mak do obtoczenia nóżek grzybków
  • czekolada mleczna
  • opcjonalnie cukrowa posypka
  • opcjonalnie ulubiony dżem lub konfitura do kapelusza z kremem
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Grzybki z kremem budyniowym.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wlać śmietanę, wrzucić żółtko oraz masło ( najlepiej masło wyjąc trochę wcześniej z lodówki ), całość szybko zagnieść i podzielić na 3 części – duża, średnia i mała. Zawinąć w folię spożywczą lub wrzucić do woreczka i włożyć na 30 min. do zamrażalnika. Największa część ciasta ma być na kapelusze, średnia na blaszki naszych grzybków a mała na nóżki.
    Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować foremki od babeczek ( dostępne w w większych marketach i sklepach z artykułami kuchennymi ) . Można natłuścić z wierzchu foremki, ale to zbyteczne, ciasto rewelacyjnie samo schodzi z foremek, po wystygnięciu.
    Największą część ciasta rozwałkować dość cienko 1-2 mm, następnie wykrawać kubkiem lub okrągłym wykrawaczem koła i nakładać na wierzch foremki do babeczek, obkleić dokładnie foremki tak, aby całe były zakryte. Piec w temp. 200 C ok. 15 min. do zarumienienia. Upieczone pozostawić do wystygnięcia a następnie zdjąć z foremek.
    Ze średniej wielkości ciasta zrobić blaszki, tyle ile masz kapeluszy. Ponownie ciasto rozwałkować cienko i wykrawać koła tym razem mniejszej wielkości jak kapelusze, najlepiej przypasować sobie do upieczonego kapelusza. W każdym kółku zrobić dziurkę na nóżkę grzybka, użyłam do tego tylki cukierniczej. Gotowe piec na złoto w temp. 190 C.
    Z najmniejszej części ciasta zrobić nóżki, uformować wałek i nożem pociąć na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków zrolować na blacie formując zgrabne nóżki do naszych grzybków, maczać w białku i obtoczyć w maku.

  2. Piec jak wyżej. Grzybki można nadziać ulubionym kremem, nawet gotowym z paczki, jeśli się boisz, lub nie masz tyle czasu. Ja pamiętam te grzybki z dzieciństwa i zawsze jadłam je z kremem budyniowym.
    Zagotować pół litra mleka z cukrem, w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową suchy budyń i mąki, ugotować budyń, zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią spożywczą, pozostawić do wystygnięcia, do temp.pokojowej. Miękkie masło w temp. pokojowej ubić na puch, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, na koniec dać ulubiony aromat do smaku, miksować do połączenia.
    Do kapelusza nałożyć ok. pół łyżeczki u nas akurat użyłam konfitury truskawkowej, porcje kremu, docisnąć blaszką z dziurką i układać na talerzu do wykończenia kapeluszy.
    W miseczce na parze roztopić czekoladę z masłem i posmarować kapelusze na wierzchu. Włożyć na chwilę do lodówki, żeby czekolada ściągnęła, na sam koniec przymocować nóżki i deser gotowy. Grzybki najlepiej smakują następnego dnia, gdy ciasto kruche nasiąknie kremem budyniowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń