Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gwiazdkowy przysmak"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 111
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 111
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Składniki
Całe jajka utrzyj z cukrem pudrem do białości. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem z kakao oraz drobno posiekane orzeszki laskowe. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Przełóż do formy w kształcie gwiazdy (lub do zwykłej tortownicy). Piecz około 40 min w temp. 170 st.
Gotowe ciasto przestudź lekko w formie, a następnie wyjmij. Jeśli używałaś zwykłej tortownicy, przygotuj kawałek brystolu i zrób z niego szablon w kształcie gwiazdy. Przyłóż go do biszkoptu i, używając noża, wytnij ciasto.
Serek mascarpone zmiksuj razem z twarogiem oraz opakowaniem cukru waniliowego na gładki i puszysty krem. Częścią kremu posmaruj wierzch ciasta.
Resztę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Wyciśnij dekoracyjny wzór na brzegach gwiazdy. Masę marcepanową (5 dag) zagnieć z czerwonym i żółtym barwnikiem. Powykrawaj gwiazdki, ozdób ciasto.
10 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 380 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety