Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gwiezdny tort z orzechami"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 208
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 39
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3298
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 208
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 39
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3298
Składniki
Zmiel orzechy włoskie, kilka połówek odłóż do dekoracji. Białka ubij. Porcjami syp cukier i ubijaj, aż masa stanie się lśniąca i sztywna. Wymieszaj z orzechami, wlej sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Dwie tortownice równej wielkości posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Włóż ciasto. Piecz ok. 35-40 min w temperaturze 140° C. Ostudź.
W tym czasie zmiksuj jajka na parze (miskę z jajkami i cukrem wstaw do naczynia z gorącą wodą). Kiedy masa jest biała i puszysta, ostudź, nie przerywając ubijania.
Zmiksuj masło na puszystą masę. Małymi porcjami dodawaj zimne jajka. Wlewaj rum po kilka kropli. Wymieszaj krem. Posmaruj placki, udekoruj resztą kremu, całymi orzechami i pokrojonymi pomarańczami lub mandarynkami. Przed podaniem schłodź.
Czekoladę rozpuszczaj w tzw. kąpieli wodnej. Pokruszoną tabliczkę czekolady włóż do rondelka, potem wstaw go do większego naczynia z gorącą wodą. Podgrzewaj na ogniu, aż czekolada się stopi. Tort możesz także przełożyć masą kakaową, cytrynową, kajmakową.Źródło: Dobry Tydzień