Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Herbaciana babka z nutką granatu"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7789
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7789
Składniki
Herbatę zalej 1 szkl. wrzątku. Przykryj, a po 5 min napar odcedź i wystudź. Dużą formę na babkę (z kominem) wysmaruj grubo masłem i oprósz mąką. Oba rodzaje mąki przesiej przez gęste sitko razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlej też olej.
Nadal miksując, dodawaj na przemian po porcji sypkich składników oraz herbatę, na koniec wlej sok z granatów. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pianę przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Wsyp orzechy (możesz zastąpić je posiekanymi migdałami albo namoczonymi w rumie rodzynkami).
Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 min (wbij w ciasto patyczek i sprawdź, czy jest suchy – jeśli nie, piecz jeszcze kilka minut). Babę wyjmij z piekarnika, a po 10 min wyłóż z foremki na kratkę, wybijając do góry dnem. Gdy całkiem ostygnie, posmaruj ją lukrem i udekoruj ziarenkami granatu.Źródło: Tina