Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hiszpański miodownik z winem"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 49
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 86
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 117
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 49
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 86
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 117
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł
W rondlu roztapiamy masło i smalec, dodajemy cukier, rodzynki i mieszamy. Studzimy.
Orzechy podprażamy na patelni. Kiedy ostygną, drobno siekamy. Odkładamy 25 g do dekoracji. Do ostudzonego masła ze smalcem dodajemy orzechy razem z kandyzowanymi skórkami cytryny i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, jajka, wlewamy miód, mleko i wino, wyrabiamy mikserem aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na 2 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką okrągłej blachy. Posypujemy pokrojonymi orzechami i pieczemy 25–30 minut w 180oC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150oC i pieczemy jeszcze 15–20 minut.
Ciasto wyjmujemy z blachy i studzimy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia