Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Imbirowe babeczki na śmietanie"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
ok. 70 minut
Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach albo zeskrobać łyżeczką do herbaty. Utrzeć 15 dag masła ze szczyptą soli, brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i imbirem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać 8 dag śmietany, całość wymieszać.
Formę do muffinek z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 25 minut. Babeczki wystudzić.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać biały cukier. Stopić go na jasny karmel. Dodać 3 dag masła i 22 dag śmietany. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować, mieszając, aż kajmak zgęstnieje. Zdjąć go z ognia, wystudzić. Trochę kajmaku odłożyć do polania babeczek.
Pozostałe masło utrzeć na puszystą masę. Podczas ucierania porcjami dodawać zimny kajmak. Krem kajmakowy przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na każdą babeczkę wycisnąć sporą rozetkę kremu. Polać odłożonym kajmakiem.Źródło: Życie na gorąco