Desery Przepis na:
Irlandzki chlebek z bakaliami

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7460
Dodano: 15.11.2013
Odsłon: 2480
Składniki
- 350g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, wiśnie kandyzowane)
- 200ml zimnej, mocnej herbaty
- 50ml whisky
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100g brązowego cukru
- łyżeczka przyprawy do piernika
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Suszone owoce zalewamy herbatą i alkoholem, odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie owoce odsączamy zachowując herbaciano - alkoholowy płyn.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wbijamy jajko i mieszamy. Wlewamy herbatę z moczenia owoców (najlepiej partiami, aż do uzyskania konsystencji ciasta na muffinki) i mieszamy. Dodajemy owoce i mieszamy łyżką.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy około 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestudzenia w formie, następnie studzimy na kratce. Po wystudzenia ciasto owijamy folią i zostawiamy na 1-2 dni.
Komentarze do przepisu (1)

kasiagie 16 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
mmmmm, uwielbiam! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz