Do góry

Desery Przepis na:

Irlandzki chlebek z bakaliami

Irlandzki chlebek z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7460

Dodano:

Odsłon: 2480

Chleb na słodko, w Irlandii zwany Barmbrack, pieczony jest z okazji Halloween. Zawiera dużo bakalii. Wewnątrz ciasta umieszcza się różne przedmioty będące rodzajem wróżby, np. groszek (oznacza, że osoba która go znajdzie nie wyjdzie za mąż w przeciągu roku), patyczek (oznacza nieszczęśliwe małżeństwo), kawałek tkaniny (oznacza kłopoty finansowe), moneta (oznacza bogactwo) lub pierścionek (oznacza zamążpójście w przeciągu roku). Chlebek najlepiej smakuje po 2 dniach (najlepiej po wystudzeniu owinąć go folią spożywczą i trzymać w chłodnym miejscu). Można go serwować z masełkiem do herbaty lub bez dodatków do kawy. Polecam!

Składniki

  • 350g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, wiśnie kandyzowane)
  • 200ml zimnej, mocnej herbaty
  • 50ml whisky
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100g brązowego cukru
  • łyżeczka przyprawy do piernika
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone owoce zalewamy herbatą i alkoholem, odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie owoce odsączamy zachowując herbaciano - alkoholowy płyn.

    Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wbijamy jajko i mieszamy. Wlewamy herbatę z moczenia owoców (najlepiej partiami, aż do uzyskania konsystencji ciasta na muffinki) i mieszamy. Dodajemy owoce i mieszamy łyżką.

    Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy około 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestudzenia w formie, następnie studzimy na kratce. Po wystudzenia ciasto owijamy folią i zostawiamy na 1-2 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń