Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jabłecznik marcepanowy z karmelem"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 47
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 47
Składniki
Zagnieć 100 g migdałów ze 150 g mąki, 125 g masła oraz cukrem pudrem. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką na placek o średnicy ok. 34 cm. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem. Spód i brzeg przygotowanej formy wylep plackiem. Ciasto posyp pozostałymi migdałami.
Marcepan utrzyj z brązowym cukrem, cynamonem i resztą masła. Kolejno wbijaj jajka. Dodaj pozostałą mąkę i zmiksuj.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ owoców pokrój na cienkie cząstki. Na przygotowanym spodzie rozłóż na przemian masę marcepanową i jabłka. Ostatnią warstwę powinny stanowić jabłka. Ciasto piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 175°C. Wystudź.
Po ok. 30 minutach przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Biały cukier stop w garnku na jasny karmel i wymieszaj go ze śmietaną. Gotuj, stale mieszając, aż zgęstnieje.
Wystudzony torcik polej sosem karmelowym. Przed podaniem pokrój go na porcje.
Czas przygotowania: 80 minutŹródło: Na żywo