Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z pianką kokosową

Jabłecznik z pianką kokosową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Jabłecznik z pianką kokosową"

Składniki

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 18 dag masła
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka gęstej śmietany 22-proc
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płatków migdałowych. Ponadto: półtora kg musu jabłkowego
  • 3 białka
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: podane zagnieć na gładkie ciasto. Podziel na dwie części (2/3 i 1/3). Oddzielnie owiń folią spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.

  2. Dno tortownicy (śr. 24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce zetrzyj większą cześć ciasta. Wyłóż mus jabłkowy, rozsmaruj.

  3. Białka ubij ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier puder i budyń. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj. Piankę rozsmaruj na jabłkach. Na wierzch zetrzyj pozostałe schłodzone ciasto. Piecz 50 minut w temp. 180°C.

  4. Czas przygotowania 75 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,70 zł

  5. Jeśli nie masz gotowego musu jabłkowego, przygotuj go ze świeżych jabłek: zetrzyj je na tarce i podduś z niewielką ilością cukru i wody. Posyp cynamonem i ew. dodaj skórkę pomarańczową.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń