Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłecznik z żurawinową konfiturą"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Składniki
ok. 75 minut.
Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie porcjami wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Blachę (30x30 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Lekko wciskać w nie połówki jabłek – przeciętą stroną do góry. W miejsca po pestkach nałożyć porcję konfitury żurawinowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 45 minut.
Marmoladę morelową mocno podgrzać z 1 łyżką wody. Przetrzeć przez sitko i posmarować wierzch ciepłego jabłecznika. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco