Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To co wyróżnia ten jabłecznik od wielu,wielu innych, to mięciutkie ciasto i lekko kwaskowe nadzienie.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 208
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 39
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3298
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 208
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 39
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3298
Składniki
Wszystkie składniki posiekać, wyrobić gładkie ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blachy o wymiarach 25/35 cm i wstawić do lodówki. Drugą część owinąć folią i wstawić do zamrażarki na 40 minut. W tym czasie przygotować masę jabłkową. Jabłka kroimy w grubsze plastry, przekładamy do miski i wsypujemy kisiele. Całość delikatnie mieszamy. Surowe ciasto posypujemy 2 łyżkami tartej bułki. Wykładamy jabłka. Na jabłkach wykładamy ubitą pianę z 5 białek i 1/2 szklanki cukru. Ścieramy zamrożone ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Pod koniec pieczenia, przykrywamy papierem do pieczenia. Po upieczeniu i ostygnięciu możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą. Cukier puder rozmieszać z jogurtem na gładką, lśniącą masę.Oblać ciasto.