Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w orzechowej polewie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12453
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1405
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13423
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5674
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12453
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1405
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13423
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5674
Składniki
Jabłka umyj, wydrąż środki, nie obieraj. Do środka każdego jabłka włóż łyżeczkę dżemu lub powideł.
Orzechy wyłuskaj, włóż je do lnianego woreczka, dość mocno stłucz tłuczkiem do mięsa. Masło utrzyj z połową orzechów i z cukrem. Masę wkładaj do środka jabłek. Połowę orzechów wsyp do garnuszka, zalej miodem, podgrzewaj kilka minut, ale uważaj, by miód się nie zagotował.
Jabłka obtocz w miodzie i orzechach, układaj na łyżeczce dżemu, piecz 30 minut w temp. 180°C.
CZAS: około 40 minutŹródło: Dobry Tydzień